Dietetyk to interdyscyplinarny specjalista medyczny zajmujący się:
- badaniem produktów żywnościowych
- badaniem pochodzenia żywności
- oceną wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia
- stosowaniem zasad racjonalnego odżywiania się
- planowaniem żywienia indywidualnego i zbiorowego dla wszystkich grup ludności
- planowaniem żywienia dla osób zdrowych, w stanach chorobowych i w specjalnych stanach organizmu ludzkiego np. ciąża
- planowaniem żywienia dla osób w różnym wieku
- planowaniem jadłospisów - opracowywaniem diet żywieniowych
- opracowywaniem metod leczenia zaburzeń żywieniowych nadwagi, niedożywienia
- opracowywaniem procesu przygotowywania potraw i obróbki termicznej produktów żywnościowych
- profilaktyką żywieniową chorób
- leczeniem żywieniowym chorób
- nadzorowaniem żywienia w placówkach żywienia zbiorowego.
W Polsce zawód dietetyka jest wciąż mało popularny i mało rozpoznawalny. Z porad i usług dietetyków korzysta mało osób, co powoli zmienia się na korzyść wraz ze wzrostem świadomości społeczeństwa na temat zdrowego stylu życia i wzrostem standardu życia Polaków.