Dietetyk

Dietetyk to interdyscyplinarny specjalista medyczny zajmujący się:

  • badaniem produktów żywnościowych
  • badaniem pochodzenia żywności
  • oceną wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia
  • stosowaniem zasad racjonalnego odżywiania się
  • planowaniem żywienia indywidualnego i zbiorowego dla wszystkich grup ludności
  • planowaniem żywienia dla osób zdrowych, w stanach chorobowych i w specjalnych stanach organizmu ludzkiego np. ciąża
  • planowaniem żywienia dla osób w różnym wieku
  • planowaniem jadłospisów - opracowywaniem diet żywieniowych
  • opracowywaniem metod leczenia zaburzeń żywieniowych nadwagi, niedożywienia
  • opracowywaniem procesu przygotowywania potraw i obróbki termicznej produktów żywnościowych
  • profilaktyką żywieniową chorób
  • leczeniem żywieniowym chorób
  • nadzorowaniem żywienia w placówkach żywienia zbiorowego.

W Polsce zawód dietetyka jest wciąż mało popularny i mało rozpoznawalny. Z porad i usług dietetyków korzysta mało osób, co powoli zmienia się na korzyść wraz ze wzrostem świadomości społeczeństwa na temat zdrowego stylu życia i wzrostem standardu życia Polaków.

 


  

Responsive Free Joomla template by L.THEME